Megnézem!
Bezár!
A Gyukli-Pince a világfajták mellett hangsúlyt fektet a magyar fajtákból készülő borokra is. 2010-es kísérleti telepítéseinkkel új fajtákat, szőlő és talajművelési módokat tervezünk megvalósítani.
.hu .de

A balatonfüredi szőlőmag aranya

Immáron hatodik éve, hogy a balatonfüredi Gyukli Pince elkötelezte magát az egészség és a környezet védelme érdekében. A vegyszermentes szőlőművelés, a segédanyagok nélküli bor és a melegítő szőlőmagpárnák mellett két új termékünkre hívjuk fel a figyelmet.

Mostantól kapható a pincészet kínálatában a hidegen sajtolt 100% szőlőmagolaj és a szőlőmagőrlemény is. A hangsúly ezen termékek esetében is a természetességen és az egészségen van.

Rendeléseiket az info@gyuklipince.hu címen várjuk!

A termékek jótékony hatásairól és felhasználási javaslatairól az alábbi linkekre kattintva olvashat:Borkóstoló Freiburgban

Sok szeretettel várjuk Önt, családját és ismerőseit a 2015. február 7-én, szombaton 16 órai kezdettel megrendezésre kerülő magyar nyelvű borbemutatómra.

Az este folyamán beszélgetünk az ökológiai szőlőgazdálkodásban rejlő perspektívákról, a freiburgi kutatóintézet feladatairól, a szőlőfajták nemesítésének csodálatos világáról, valamint a jégbor és a csúcskategóriájú desszertborok készítésének titkairól. Párhuzamot vonunk a magyar és a német borvidékek között, valamint a két ország új előállítású szőlőfajtáiról is szót ejtünk. Tovább--->>>

Év végi híradó

Kedves Barátaink!


Az év vége felé számtalan pozitív impulzus ér bennünket. Az országkóstolón nyert három csillagos magyar borkiválóságunk a Cserszegi Fűszeres után, az első bio borunk a Solaris egy nemzetközi megmérettetésen nyert nagy aranyat. A borkóstolókon és borszemináriumokon új tematikával mutattuk be az érdeklődőknek és a szakmai közönségnek az ökológiai szőlőművelésben és a vörös borokban található egészségvédő rezveratrol szerepét. Bízunk benne, hogy a következő esztendő tovább motivál bennünket, hogy folytassuk az utat, melyen elindultunk. Tovább--->

‹«   «   1   2   3   4   5   6   »   »›

Wedding Photography
Balatonfüred és Környéke Borút Egyesület
Balatonvin Borlovagrend Egyesület
Karolina Kávéház és Koktélbár
Gyukli Pince Balatonfüred
Balatonfüred Város Honlapja

 


Welapkészítés - Netstilus Webműhely Füredlink - Füredi és más linkek tárháza

Aki értette a szőlő nyelvét

Számtalan nemzetközi publikáció, tudományos kísérlet, új szőlőfajta, és szőlészeti újítás fűződik a nevéhez. Mind a hazai, mind pedig a külföldi szakmai közönség előtt jól ismert a munkássága. Beszámolómmal Balatonfüred város szülöttjére emlékezem.

 

Történt pár évvel ezelőtt, hogy a Kecskeméti Kutatóintézet nemesítési osztályának vezetőjével Dr. Hajdú Edittel beszélgettünk a Balatonfüred-Csopaki borvidék szőlészeti lehetőségéről. Hirtelen csörgött az irodai telefon, amit az igazgató asszony a következőképpen vett fel: Szia Csizi! Mi van veled? Pár perc után esett csak le, hogy a vonal végén a számomra élő legenda, Dr. Csizmazia Darab József beszél. Nem tudtam kihasználatlanul hagyni a vele való telefonbeszélgetés lehetőségét. A szót tett követte, pár nappal később már a lakásán találtam magam. Ahogy kérte, üdvözöltem a szekrényen lévő fényképen szereplő feleségét és hűséges társát, Blanka nénit is. Az első találkozás alkalmával részletesen be kellett számolnom, hogy miért vagyok jelen és milyen viszonyban vagyok a szőlővel és a borral. A válaszomat természetesen jegyzetek kísérték. Hamar kiderült azonban, hogy mindketten Balatonfürediek vagyunk és elkötelezett hívei a szőlőfajtáknak. Hazalátogatásaim alkalmával nem hagytam ki egyetlen lehetőséget sem, hogy ne találkozzak a szakmai példaképemmel és ne bontsunk ki egy-egy üveg bort, hogy megbeszéljünk a múltat, jelent, s jövőt. Józsi bácsi ekkor már elmúlt 90 éves, teste nem mindig engedelmeskedett akaratának. Az elméje azonban a mai szakembereket megszégyenítő módon dolgozott tovább. A legmodernebb kutatási területeket beszéltük át, Mivel ő is dolgozott a jelenlegi munkahelyemen a Freiburgi Kutatóintézetnél, nosztalgiából néha átváltott németre. Ámulatba ejtő volt a több mint 6 évtized szakmai tapasztalatát úgy hallgatni, hogy az aktuális nemzetközi magazinokból való beszámolók támasztották alá a mondanivalót. A beszélgetések fűszere volt mikor „régi motoros”-ként, kimért tisztességgel korbácsolta a hazai bürokráciát, nem sokkal később a történet csattanójához érve pedig percekig nem tudott megszólalni a nevetéstől. Két találkozás között nagyon aktív levelezést folytattunk 1400 km-es távolságból is. A megtisztelő tegeződő viszony gyorsan kialakult, majd Józsi bácsi fejében hamar összeállt a kép, miszerint rám fogja bízni az ECS. 36-os újraélesztését.

 

Abban az egri alkotóműhelyben, ahol a világhírű csemege- és borszőlőfajták születtek, 1960-ban létrejött egy olyan fehérbort adó fajta is, melyet a kezdeti lendületes Zala megyei telepítések után az akkori vezetés mégis kivágásra ítélt. Az állami elismerésre való kérelmet pedig szakmai indokokat nélkülözve elutasították. Ez az egri csillagok sorozat 36-os sorszámú fajtajelöltje volt, amit a nemesítő a megye vezetésének megköszönve, Zalán néven szeretett volna a nemzeti fajtajegyzékben regisztráltatni. Az elutasítást követő évtizedekben a fajta elfelejtődött, de a történet nem ér véget ennyivel. Balatonfüred Város Önkormányzata Dr. Csizmazia Darab József szőlőnemesítőnek 1998. augusztus 20-án „Balatonfüred Pro Urbe” kitüntetést, 2001. augusztus 20-án „Balatonfüred Díszpolgára” kitüntető címet adományozott az alábbi indoklással:

 

„Hosszú időn át kifejtett kiemelkedő tudományos munkájáért, mellyel hírnevet, elismerést szerzett Balatonfüred városának."

 

Az adományozott a következőképpen reagált a kitüntetésre:

 

„Balatonfüred Város Önkormányzata irányomban megnyilvánuló elismerése emlékéül és tiszteletből, az eddig ECS 36-os számon nyilvántartott szőlőfajtát szüleim nevében is, szülővárosomhoz elkötelezett hűségem jeléül, az állami elismeréskor „FÜREDGYÖNGYE” néven javaslom megörökíteni."

Ez a fajtajelölt csak egy az azok közül a sikeres fajták közül amik Józsi bácsi kezei alól kerültek ki. A Zalagyöngye nemcsak az ipari mennyiségben elterjedt direkttermő Noah leváltására szolgált, hanem Kanadában a jégbor alapanyaga is. A nemesítő feleségéről elnevezett Bianca szőlőfajta 35 éven át tartó vegyszermentes termesztéséért egy Burgenlandi gazda, az osztrák köztársasági elnöktől a legnagyobb kitüntetést, az Arany Csillag Érmekeresztet kapta. A Turán kékszőlőfajtából készülő bor időközben az egri bikavér egyik fajtája lett. A Néró kékszőlő borában legmagasabb a rezveratrol (egészségvédő polifenol) tartalom, melyet Svédországban már kapszulaként árulnak, Amerikában pedig laboratóriumi vizsgálatok folynak a hatásmechanizmus pontosabb megismerése céljából. A Füredgyöngye szőlőből készült must és bor 50%-os keveréke forradalmi áttörést jelenthet a terápiás szívgyógyászat területén. Ukrajna és a volt Szovjetúnió tagállamai 10 millió szám rendelték a Csizmazia fajták oltványait a komoly fagytűrőképesség és a korai érési tulajdonságoknak köszönhetően. A csemegeszőlőfajták EU-s fajtaoltalma egy németországi barátjának a kezében van, akinek a bemutatókertjében a mai napig megtekinthetően többek között az Angéla, a Hanna, a Suzy, a Néró, a Fanny vagy a Lilla fajták. A Pölöskei Muskotály, a Göcseji Zamatos vagy a Lakhegyi Mézes nem hiányzik egyetlen hobbiborász kertjéből sem. Ezt a sikertörténetet azonban a fajták szellemi feltalálója sosem hagyta magától működni. A levelei végén mindig jelezte, hogy látja a teremtő a fáradtságát és a csüggedését, ezért egy őrző-védő Angyallal küldi le a Fortuna szekerét, hogy úgy forgassa a tengelyét, hogy ki ne dőljön. Megfogadta! Az utolsó napig aktív levelezésben volt a lelkes amatőrökkel, a hazai bürokrácia legrangosabb képviselőivel, és az EU legmagasabb fokú intézményinek szakmai vezetőivel. Az utolsókig dolgozott azon, hogy az életműve, amit az új interspecifikus szőlőfajták nemesítésében ért el 65 év alatt, ne maradjon hasznosítás nélkül.

A beszélgetéseink egyik legfontosabb gondolata is ehhez kapcsolódik. Véleménye szerint a ma embere gazdasági szempontokból különválasztotta a szőlészetet és a borászatot. Az elmúlt évtizedekben ebből az származott, hogy a könnyebben megtanulható és leírható tudományággal, a borászattal kezdett el mindenki foglalkozni. A szőlészet, ami egy szellemi termékkel foglalkozó mesterség, a háttérbe szorult. Ez utóbbit nem lehet az iskolapadban megtanulni és visszamondani. Ennek a foglalkozásnak a megértéséhez meg kell tanulni a szőlő nyelvén beszélni. Nem kivágni vagy permetezni kell a szőlőt ha nem vagyunk elégedettek, hanem meg kell találni egy-egy fajta helyét az ökoszisztémában, hogy az optimálisan tudja hozni a rá jellemző adottságokat. Egy anya sem hallható szavakkal beszél az első időszakban a gyermekével, hanem megérti azt a nyelvet, amivel a gyermek közölni akar valamit. A legtöbb ember manapság jó és eladható borokat akar készíteni, miközben elfelejtik, hogy a bor a szőlő legédesebb gyermeke. Ezeket a gondolatokat szem előtt tartva fogom jövő tavasszal eltelepíteni az első Füredgyöngye ültetvényt. Balatonfüred város polgármesterével folytatott beszélgetésem további lendületet adott e presztízs értékű fajta széleskörű megismertetéséhez. Az egészségünk és a természetünk védelme olyan erkölcsi kötelességeim, amik hosszú távon a legjobb befektetések.

Az elmúlt években bizony számtalan bozótharcot kellett megvívnom különböző nemzeti szervek szakmai hozzáértést nélkülöző hivatalnokaival, ügyintézőivel. A kísérleti telepítéseket illetően a folyamatos átszervezéseknek, integrációknak és jogszabály módosításoknak köszönhetően minden szinten káosz van a fejekben. Józsi bácsi most Blanka nénivel követi az általa kijelölt göröngyös szakmai utat. Most nyert azonban értelmet az a korábbi mondása, miszerint:  „Ha esik az eső és nincs nálad esernyő, akkor ha ügyes vagy, keresztül tudsz menni az esőn úgyis, hogy nem ázol meg.” A leveleket, melyeknek borítékán mindig rengeteg színes bélyeg és matrica volt egy mappában megőrzöm. Azok tartalmát pedig a szakmai jövőm során iránytűként használom.

Józsi bácsi köszönöm a támogatást, a bátorítást és a barátságot. Engedd meg, hogy azzal a mondattal köszönjek el, mellyel Te is mindig a leveleidet zártad.

 

Sic itur ad astra – Így jutunk el a csillagokig

 

 

Gyukli Krisztián

2013 szeptember

 

 

 

 

A statisztikai adatok szerint honlapunkat leggyakrabban a következő kifejezésekkel találják meg:

balatonfüredi pincészet, pincészet balatonfüreden, Gyukli Gyula borász, füredi borászat, balatonfüredi borok, balatonfüredi boros pince, Gyukli pince füreden, Balatonfüredi Gyukli pince, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Balatonfüredi Solaris, Balatonfüredi Olaszrizling, Óbudavári Juhfark

 

Impresszum | | | Tartalom: *Gyukli Pince* 1983 - 2017 | Klikk: 9993 / 46
Gyukli Gyula borász | Balatonfüred | Gyukli Pincészet Veszprém megyében Balatonfüreden
2011. július 25.


Bezárás Bezár

Web Site Impresszum

Bemutatkozik a balatonfüredi Gyukli Pince. Gyukli Gyula balatonfüredi borász weboldala. Pincészet Veszprém megyében

Tulajdonos: Gyukli Gyula borász

Kapcsolat: Balatonfüred

Címsorszöveg: Aki értette a szőlő nyelvét - | Gyukli Pince Balatonfüred - balatonfüredi pincészet - balatonfüredi borok | Bemutatkozik a balatonfüredi Gyukli Pince. Gyukli Gyula balatonfüredi borász weboldala. Pincészet Veszprém megyében

Szlogen: A Gyukli-Pince a világfajták mellett hangsúlyt fektet a magyar fajtákból készülő borokra is. 2010-es kísérleti telepítéseinkkel új fajtákat, szőlő és talajművelési módokat tervezünk megvalósítani.

Linkfelhő: balatonfüredi pincészet, pincészet balatonfüreden, Gyukli Gyula borász, füredi borászat, balatonfüredi borok, balatonfüredi boros pince, Gyukli pince füreden, Balatonfüredi Gyukli pince, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Balatonfüredi Solaris, Balatonfüredi Olaszrizling, Óbudavári Juhfark

Készült: 2011. július 25.

Kereső oldalak: | Creatix Kereső | Google kereső


Bezárás Bezár

Bezárás Bezár